dinsdag 1 december 2015

Weer opbouwen voor een snelle 10k in Januari


Climaxloop of progressieve duurloop
Naast een reguliere duurloop van een bepaald aantal minuten of een bepaald aantal kilometers heb je ook nog de climaxloop. Deze wordt ook wel progressieve duurloop genoemd. Het doel van deze trainingsvorm is het verbeteren van je conditie, vooral op een hoger tempo.
Bij een climaxloop wordt het tempo per tijdseenheid opgevoerd. Dit betekent dat je dus na een bepaalde tijd steeds wat harder moet gaan lopen. Afhankelijk van je trainingsschema versnel je per bepaald aantal kilometers ongeveer 0,5 km/u. Je gaat net zolang door totdat je niet meer kunt versnellen.
Hoe lang je loopt, is afhankelijk van je uithoudingsvermogen. Je begint op een bepaald tempo en bouwt dit dus langzamerhand op, en later weer af. Het voordeel hiervan is dat je een kleinere kans hebt op blessures omdat je opwarmt terwijl je aan het trainen bent. Een ander voordeel is dat je snel herstelt omdat je rustig je tempo opbouwt.

Nog een voordeel is dat het een relatief lange training is omdat je veel kilometers maakt, over het algemeen meer dan tijdens een normale duurloop. Je versnelt namelijk steeds een beetje, waardoor je in kortere tijd een langere afstand loopt. Op deze manier ben je duidelijk bezig met je conditie doordat je het tempo blijft opbouwen.
Je kunt een climaxloop ook zien als een testloop waarmee je de inspanning tijdens het hardlopen in kaart kunt brengen. Dit doe je door om de zoveel blokken of om de zoveel kilometer je hartslagfrequentie te meten. Ook bepaal je dan je gevoelsmatige vermoeidheid met behulp van de Borgschaal. Door om de zoveel tijd een climaxloop te doen, kun je goed de vooruitgang van je conditie bijhouden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten